Detta planeras under 2022.
- Februari: Årsmöte (online)
- Mars: Boulekväll
- April: Astronomikväll
- Maj: HLR, Hjärt- lungräddning
- Juni: Frisbeegolf / Discgolf
- Augusti: bestäms senare, kom gärna med förslag
- September: bestäms senare, kom gärna med förslag
- Oktober: Heldagsseminarium med två spännande föreläsningar eller talträningshelg
- November: bestäms senare, kom gärna med förslag
- December: bestäms senare, kom gärna med förslag
- Övriga aktiviteter
- Alla kan bli vinnare!
- Höstprogrammet följer senare. Har du förslag på en aktivitet eller resa som du vill göra, har du tips på föreläsare, vill du hålla i en träff och dela med oss av din kunskap, hör av dig.
- Du vet väl om att vi kommer ut och informerar om stamning till skolor, arbetsplatser m.m. om ni så önskar?
FEBRUARI: Årsmöte online
När: Torsdagen den 24 februari kl. 18.30
Var: online via Zoom
upp
MARS: Boule
När: Torsdagen den 24 mars kl. 18.00
Var: Sockerbruket, Sockerbruksgatan 1, Lidköping (bakom stationen mot Vänern, parkering finns på gatan)
I boule spelar man sin klot mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarnas bästa kula; 1-6 poäng per omgång. När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och man räknar ihop poängen innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till tretton poäng vinner.
Boulebanorna är inomhus och vi har bokat flera banor. Antalet platser är begränsade, så först till kvarn gäller. Efter spelet bjuder SSF medlemmarna på fika, så uppge ev. allergier.
Träffen är kostnadsfri för medlemmar. Icke SSF-medlemmar betalar 100 kr (det lönar sig att vara medlem).
Reseersättning utbetalas till medlemmar med 18:50 kr/mil om du bor inom Skaraborg och har över en mil i resväg. Vill du samåka med någon, hör av dig så försöker vi ordna detta.
Anmälan senast den 19 mars till Kerstin Djupström på mail: kerstin.djupstrom@hotmail.com eller telnr 0709309383.
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
upp
APRIL: Astronomikväll
När: Torsdagen den 28 april kl. 19.00 – ca 22.00
Var: Bifrostobservatoriet, Trankärr Berget 3, Lugnås/Mariestad
(OBS räkna med utomhus, så kläder efter väder)
Mariestads Astronomiska Klubb eller förkortat MAK har sitt säte i Mariestads kommun på landet i Trankärr, en del av Lugnås. Klubben bildades 1989 av ett antal astronomiintresserade omkring det observatorium som höll på att byggas av Rune Fogelquist och andra intresserade. MAK äger och driver Bifrostobservatoriet, http://bifrostobservatoriet.se sedan dess. Observatoriet har genom årens lopp blivit utbyggt med olika kupoler, föreläsningssal, observationsplattform mm. Klubbens verksamhet inriktar sig på observationer med teleskop, programkvällar, samt publik verksamhet i form av visningar, öppet hus, föreläsningar både på Bifrost och på andra ställen.
Vi samlas vid observatoriet för att lyssna på ett föredrag (kom gärna i god tid), varefter vi, efter en timme, fikar tillsammans i väntan på att mörker ska infinna sig. Sedan beger vi oss till observatorier där vi får vi titta på olika planeter, såsom Saturnus, Jupiter, Venus, Mercurius, samt stjärnor om vädret är med oss. Månen kommer inte att störa oss. Beräknat avslut cirka kl 22, men kan vara flytande då några har lång resväg.
På grund av pandemin får gruppen inte bli för stor, max 20 personer, så först till kvarn. Eventuellt kan objektiv ställas ut på gräsmattan för att kunna hålla distans.
SSF bjuder medlemmarna på kaffe/te, smörgås, bulle och kaka, så ange eventuella allergier.
Kvällen är kostnadsfri för medlemmar. Icke SSF-medlemmar betalar 100 kr (det lönar sig att vara medlem).
Reseersättning utbetalas till medlemmar med 18:50 kr/mil om du bor inom Skaraborg och har över en mil i resväg. Vill du samåka med någon, hör av dig så försöker vi ordna detta.
Anmälan senast den 18 april till Hans-Erik Eklund, 072-3017939, h-e.eklund@hotmail.com
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
upp
MAJ: Hjärt-lungräddning (HLR)
När: Torsdagen den 19 maj kl. 18.00 – 21.15
Var: ABF:s lokal på Västerlånggatan 1, Mariestad (kostnadsfri parkering utanför)
Maria Ekeroth från Röda Korset kommer till oss och lär oss HLR och en del första hjälpen. Efter genomförd utbildning och utvärdering får man ett intyg och en Första Hjälpen bok.
Antalet deltagare max 14, så först till kvarn. Inga speciella förkunskaper krävs.
I våra kurser ingår mycket praktisk övning. Vi rekommenderar därför oömma kläder.
Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper i livräddande första hjälpen inklusive hjärt-lungräddning. Den som har svårt utöva övningen med dockan liggande på golv har möjlighet att sitta eller stå och ha dockan på ett bord bredvid sig.
- Kunna kontrollera livstecken och skapa en öppen luftväg
- Kunna placera en medvetslös person i stabilt sidoläge
- Kunna larma
- Känna till 1177 Vårdguiden
- Kunna utföra hjärt-lungräddning på vuxen
- Känna till hur en hjärtstartare används i kombination med hjärt-lungräddning.
- Kunna hjälpa till att få bort ett föremål vid luftvägsstopp
- Kunna lägga ett tryckförband vid blödning
- Kunna förebygga cirkulationssvikt
- Känna till hur olycksfall kan förebyggas
- Känna till vikten av att tänka på egen och andras säkerhet i olyckssituationer
Kvällen är kostnadsfri för medlemmar. SSF-medlemmar bjuds på fika, så ange eventuella allergier. Icke SSF-medlemmar betalar 50 kr (det lönar sig att vara medlem).
Anmälan senast den 2 maj till Mary, 076-1177968, eller marybjohansson@gmail.com. Vid anmälan anges förutom namn även mobilnummer och mailadress.
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
JUNI: Frisbeegolf / Discgolf
När: Söndagen den 12 juni kl. 11.00
Var: Discgolfbanan vid Mösseberg camping och stugbyn, Scheelegatan, Falköping
Discgolf, eller frisbeegolf, är en blandning av golf och att kasta frisbee. Det är nu en officiell sport och i vissa länder är det fler som spelar discgolf än vanlig golf! Den tilltalande sysselsättningen att kasta en disc kombinerat med tävlingsmomentet och att vara ute i naturen med vänner är en del av det som lockar spelarna. Som namnet antyder är reglerna lika bollgolfens men istället för boll och klubba kastas en frisbee, och istället för hål används korgar som mål. Det kommer att bli en trevlig stund, där vi kan umgås och njuta av Mössebergs vackra omgivning.
Här en video som beskriver discgolf: youtube.com/watch?v=Z-Poc8wq_Tg
Vi möts upp vid Mössebergs camping och stugbyn och går den enklare 9-hålsbanan.
Discgolf är kostnadsfri för medlemmar och då ingår disc-hyra. (Har du egna frisbees får du förstås ta med dessa.) Icke SSF medlemmar betalar självkostnadspriset på 75kr (det lönar sig att vara medlem). Var och en tar med eget fika som vi intar gemensamt efteråt. Kläder efter väder.
OBS vid dåligt väder, eller vid för få deltagare, ställs träffen in, så det är viktigt att du hör av dig ifall du anmält dig men fått förhinder.
Reseersättning utbetalas till medlemmar med 18:50 kr/mil om du bor inom Skaraborg och har över en mil i resväg. Vill du samåka med någon, hör av dig så försöker vi ordna detta. Åker du kollektivtrafik kan vi ev hämta dig vid stationen. Hör av dig i så fall.
Anmäl dig genast, dock senast den 10 juni, till Anita, 0705-223916.
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
upp
AUGUSTI: bestäms senare, kom gärna med förslag
När:
Var:
upp
SEPTEMBER: bestäms senare, kom gärna med förslag
När:
Var:
upp
OKTOBER: Heldagsseminarium med två spännande föreläsningar eller talträningshelg (Vad önskar du helst? Hör av dig till info@ssf.st)
När:
Var:
GLÖM INTE DEN INTERNATIONELLA STAMNINGSDAGEN, 22 OKTOBER!
NOVEMBER: bestäms senare, kom gärna med förslag
När:
Var:
upp
DECEMBER: bestäms senare, kom gärna med förslag
När:
Var:
Barnfamiljer
Har ni förslag på aktiviteter som ni som barnfamilj skulle vilja göra tillsammans med andra medlemsfamiljer i SSF? Bad? Bowling? Minigolf? Spel? Pyssel? Djurpark? Hör gärna av er till oss med förslag, så lägger vi till det.
Om intresset finns anordnar vi en Föräldraträff någonstans i Skaraborg. Har du ett barn som stammar? Vill du prata om vardagen och skolan? Vill du veta mer om lägren? Vill du ta en titt på senaste stamningsmaterial? Vill du se på en film om stamning? Kan vi hjälpa till med något, t ex komma till barnets skola eller ha/hjälpa till med en utställning? Och tillsammans kan vi kanske planera några roliga familjeaktiviteter (äventyrsbad, femkamp, bio mm). SSF bjuder våra medlemmar på fika och reseersättning på de flesta träffarna (18:50 kr/mil om du bor i Skaraborg och har över en mil i resväg). Intresseanmälan till info@ssf.st eller 0705-223916.
Ibland anordnar Stamningsförbundet även Ungdomshelger för ungdomar och unga vuxna. Håll utkik efter ungdomsaktiviteter på www.stamning.se och/eller facebookgruppen Unga som stammar.
upp
Stamningsförbundet bjuder in till: Barnläger 2022
Tyvärr har Stamningsförbundets barnläger legat på is så länge pandemin pågår. Men det anordnas online träffar för barn. Håll utkik på stamning.se/barnlager/ och på förbundets sociala medier.
Stamningsförbundet bjuder in till: Familjeläger 2022
Tyvärr så har även Stamningsförbundets familjeläger legat på is så länge pandemin pågår. Men håll utkik på stamning.se/familjelager/ och på förbundets sociala medier.
Läs gärna rapporterna från tidigare år, finns att läsa på Stamningsförbundets hemsida stamning.se
Stamningsförbundet bjuder in till: Härnösandsveckan för ungdomar 2022
7-13 augusti 2022
Under Härnösandsveckan har du möjlighet att träffa andra som stammar och utbyta erfarenheter och framförallt ha roligt. Under veckan förekommer varierande aktiviteter, allt ifrån sport och lek till att samtala om stamning i grupp, men det finns också mycket tid till att bara träffas och umgås. Kursen arrangeras av Stamningsförbundet i samarbete med Härnösands folkhögskola. Verksamheten startade år 2000 och har sedan dess varit återkommande varje år. Ledargruppen består av logopeder som arbetar med stamning, dramapedagoger, vuxna som själva stammar samt ungdomsledare som tidigare varit deltagare.
Ålder: 13-25 år
Plats: Utviksgården, en lägergård som ligger vid havet utanför Härnösand ca 4 km från Högakustenbron
Kostnad: 2 400 kr (i avgiften ingår mat och husrum)
Antal deltagare: Max 40 (Det brukar vara många så först till kvarn….)
Anmälan: Anmälan sker genom att fylla i anmälningsformuläret via denna länk: https://forms.gle/34iFdciidTRpf8VL9
Vid frågor kontakta Emelie Carlstedt per telefon 076-845 04 54 eller e-post:
stamningslager@gmail.com
Sista anmälningsdag 15 april! OBS! Anmälan efter den 15 april tas emot i mån av plats men då till en högre avgift
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
Europeiskt ungdomsläger: Nederländerna 25 juli –2 augusti 2022
Stamningsförbundet var medsökande till ett europeiskt ungdomsläger år 2020, men pga pandemin fick lägret skjutas upp till 2022. Lägret hoppas kunna genomföras i Lemele, i östra Nederländerna, 25 juli – 2 augusti 2022. Lägret riktar sig till unga vuxna som stammar, ca 18-30 år och som är medlem i Stamningsförbundet.
Stamningsförbundet får skicka fyra deltagare och vi strävar efter en jämn könsfördelning.
Avgiften är ej klar ännu, men beräknas ligga omkring €150 och du får ersättning för (en del av) dina resekostnader (billigaste färdsätt gäller, ej taxi)
På detta läger kretsar allt kring stamning och naturen, avslappning och avkoppling, självkänsla och självförtroende, rollspel och kommunikation, och naturligtvis må-bra och ha kul.
Se filmen som gjorts av deltagarna på det första lägret tidigare år på https://vimeo.com/233341877
Ta chansen att träffa andra unga européer som stammar!
Är du intresserad? Hör av dig, så får du veta mer.
OBS. Endast symtomfria deltagare.
Alla fysiska träffar endast ifall rådande covid-19 restriktionerna tillåter.
Stamningsfika
Om det känns för långt mellan träffarna, kanske några av oss kan ses bara över en fika, antingen fysiskt (ifall rådande covid-19 restriktioner tillåter) eller online. Hör av dig om du är intresserad till info@ssf.st / 0705223916.
Till lärare
Vill du att vi pratar stamning på er skola med elever och/eller lärare, på plats (om covid-19 restriktionerna tillåter) eller online? Ta kontakt med oss på info@ssf.st / 0705223916.
upp
Talträning
TALAkademin, en grupp personer som stammar, anordnar talträningstillfällen på tisdags- och torsdagskvällar kl. 20-21 via Skype. Medlemskap i TALAkademin är fn 200kr/år. SSF sponsrar med halva medlemsavgiften för dig som taltränar regelbundet (se ersättningsregler). Vill du veta mer, hör av dig till info@ssf.st / 0705-223916
SSF:s styrelse hälsar er alla VÄLKOMNA till våra medlemsträffar.
Vill du ha den senaste informationen direkt i din dator, maila då ”SSF epostlista” till Mary Johansson.
Inbjudningar från övriga stamningsföreningar
Vi översänder via mail de inbjudningar som kommer in till oss.
Du som vill delta på något medlemsmöte hos någon annan stamningsförening kontaktar Mary Johansson för närmare information och förmedling på telefon 076-1177968 eller via mail marybjohansson@gmail.com
Ni vet väl om att SSF numera finns på Facebook på två olika sätt?
www.facebook.com/skaraborgsstamningsforening är en SIDA som man kan gilla för att få senaste information från SSF på ett snabbt och enkelt sätt.
www.facebook.com/groups/Skaraborgsstamningsforening är en GRUPP där man kan diskutera allt mellan himmel och gjord. Gruppen är sluten för att bevara vår privacy.
Hoppas vi ses där!
Nyhetsblad
Nu kan alla, medlemmar såväl som icke medlemmar, helt kostnadsfritt, prenumerera på förbundets digitala Nyhetsblad och få den i sin mailkorg, eller läsa den online, via stamning.se/nyhetsblad/. Du är även välkommen att skriva en artikel själv, eller tipsa oss om något du har läst, eller något/någon du vill läsa om.
Alla kan bli vinnare!
Att få bidrag är nödvändigt för att vi ska ha möjlighet att kunna ha kvar vår verksamhet. Vår största bidragsgivare är Västra Götalands regionen och för att få detta viktiga bidrag måste vi ha minst 100 medlemmar inom VG regionen.
Värva en medlem och få en Trisslott! (Gäller hela 2022.) Den som blir ny medlem under november-december blir automatiskt medlem under nästkommande år utan extra kostnad.
För att rekvirera lotten, kontakta Mary, 076-1177968, marybjohansson@gmail.com
- Du får: chansen att vinna 100 000 kr i månaden i 25 år
- Den nya medlemmen får: trevliga och lärorika aktiviteter med rabatterade avgifter, inflytande, information och gott sällskap.
- Skaraborgs stamningsförening får: möjlighet att anordna aktiviteter, vara den stammandes röst i samhället och i intressepolitiska sammanhang, sprida information och hålla föredrag om stamning, hålla kontakt med och påverka riksförbundet och logopeder, samt finns där för den som vill ha hjälp och stöd.
Hjälp oss hjälpa! Låt oss förbli 100!
GLÖM INTE DEN INTERNATIONELLA STAMNINGSDAGEN, 22 OKTOBER!
SSF samarbetar med ABF Skaraborg i kultur och studiecirkelverksamhet
Dela det här:
[Redigera]