Om stamning

Om stamning

DU ÄR INTE ENSAM
VAD ÄR STAMNING
KAN MAN FÅ HJÄLP MED SIN STAMNING?
RÅD TILL DIG SOM INTE STAMMAR
VILL DU HA MER INFORMATION OM STAMNING?

DU ÄR INTE ENSAM

Visste du att Marilyn Monroe, Winston Churchill och Isaac Newton stammade, och att även Kjell Albin Abrahamsson, Jan Boklöv och Orup har samma problem? Stamningen har funnits i alla tider, inom alla samhällsklasser och i hela världen!

Ca 1 % av alla vuxna stammar, 4 % av alla barn. Trots detta hör man sällan någon som stammar. Detta beror på att vi som stammar ofta är mästare på att dölja vår stamning. Redan som barn får man välmenande råd att t ex ta det lugnt och att man fyller i ord åt dig. På så sätt förvärras den och man känner sig inte herre över sitt eget tal. Detta skapar oro, ångest och skuldkänslor och den sk ”inre” stamningen ökar. Stamningen blir som ett isberg (se bild). Det är svårt att förklara för en som inte stammar, att man kan vara skräckslagen för något så enkelt som att svara i telefon eller att köpa en pizza, när man egentligen ville ha en kebab, för att det är omöjligt att få fram det med en lång kö bakom en.

VAD ÄR STAMNING?

Någon riktig förklaring finns dessvärre inte, bara teorier. Några forskare tror att det är något felinlärt beteende, något som har hänt i barndomen, men idag lutar man sig mer åt att det kan vara en medfödd ”felkoppling” i hjärnan, som gör att fler hjärnfunktioner ”lägger sig i” talet. Vid stamning blir man ofta spänd, både i käkar och i kroppen. Andningen blir ojämn och andningspunkten stiger till bröstkorgen, därmed försvinner andningsstödet och luften tar slut innan meningen är slut. Det finns dessutom många variationer på hur man stammar. Några upprepar ljud, andra fastnar och kämpar med hjälp av kroppen, den tredje har lärt sig olika knep så att stamningen inte hörs, den fjärde tiger….

KAN MAN FÅ HJÄLP MED SIN STAMNING?

Ja, det kan man! Det finns logopeder, som arbetar med talet på de flesta sjukhus, men även privat. På skolan kan man ofta få hjälp av en skoltalpedagog. De jobbar inte enbart med att få dig att tala flytande, utan även att få dig att acceptera din stamning, att minska rädslan för att tala och för att mjuka upp stamningen. Allt detta går inte på en månad. De flesta har stammat ett bra tag och det krävs mycket arbete för att få ett nytt ”talbeteende”. Ge inte upp!

Vi i SSF finns till för att stötta dig, hjälpa dig och att visa dig att du inte är ensam.

RÅD TILL DIG SOM INTE STAMMAR

Fyll aldrig i! (Du tar bort självkänslan. En person som stammar kan tala och tänka, det tar bara lite tid.) Möt blicken och försök att hålla den kvar! (Visa att du lyssnar och kan vänta.) Ha aldrig ”goda råd”, typ ”ta det lugnt”! (Då visar du att du inte lyssnar på vad som sägs, utan hur det sägs.) Fråga om du är oviss på vad du ska säga eller göra! (Att undvika att tala om stamningen gör det till något ”konstigt”, något som man inte får visa eller prata om.) Tala om för en stammande vän eller familjemedlem att det finns en förening för och med stammande personer. Visa denna hemsida eller vår folder som du kan få gratis av oss.

Ladda gärna ner vår folder om stamning och föreningen

VILL DU HA MER INFORMATION OM STAMNING?

Stamningsförbundet har mer information om stamning (broschyrer, hemsidan), men du kan även kontakta oss för information, personliga berättelser eller boka vår skärmvägg. Vi har också informatörer som kan koma till skolan, arbetsplatsen mm och berätta om stamning. För mer kontakt, hör av dig till styrelsen

 

Nu finns vi även på Facebook!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s